Deel dit

Zorg aan onverzekerden – Casus 03 – De geregistreerde onverzekerde

Zorg voor onverzekerden – casus 03

De geregistreerde onverzekerde

De situatie
Iemand met hiv is sinds diens hiv-diagnose sinds één jaar in zorg. De patiënt belt het ziekenhuis met de mededeling dat hij zijn hiv-medicatie niet meekrijgt bij de apotheek: hij blijkt niet langer verzekerd te zijn. Een interruptie in medicatie-inname en consulten in het ziekenhuis is natuurlijk
onwenselijk.

Oorzaak
Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Deze basiszorgverzekering is gekoppeld aan een BSN-nummer en een inschrijfadres. Omdat deze persoon niet meer staat ingeschreven op een adres, is de basiszorgverzekering stopgezet. Dit kan dus gebeuren met elke Nederlander of persoon die in Nederland geregistreerd staat en gewoon verzekerd was, maar om welke reden dan ook geen vast adres meer heeft.

Geen snelle oplossing
Op korte termijn is het voor deze persoon niet mogelijk om een ander inschrijfadres te realiseren, waarbij diegene op een vast adres verblijft.

Gevolg
De poli interne geneeskunde in het ziekenhuis ontvangt een bericht van de medische facturatie met de mededeling dat deze patiënt niet gezien kan worden voor het geplande volgende polibezoek, omdat hij niet is verzekerd.

Hoe regel ik vergoeding
voor de geregistreerde onverzekerde?

Procedure ziekenhuis
CAK is vangnet in deze situatie, het ziekenhuis kan de zorg verstrekken en gebruik maken van de SOV-regeling. Via het formulier CAK-L2207-subsidieformulier kunt u de kosten voor uw onverzekerde patiënt declareren.

Download

Procedure apotheek
De apotheek kan de medicatie verstrekken en gebruik
maken van de SOV-regeling. De apotheek kan de
declaratie direct indienen bij Clearing House Apothekers (CHA) onder UZOVI 3356. Lever de declaratie aan volgens de AP304-standaard (niet als pdf). Clearing House Apothekers stuurt de declaratie (subsidieaanvraag) door naar het CAK.

Direct declareren

Verdere verloop

  • Is iemand na negen maanden nog steeds onverzekerd, dan wordt de patiënt door CAK aangemeld bij een zorgverzekeraar, de patiënt wordt hierover geïnformeerd, het contract geldt tenminste twaalf maanden. (Noot: over de negen onverzekerde maanden worden boetes opgelegd aan de patiënt, mits deze een BSN-nummer heeft en verzekeringsplicht heeft)
  • De verzekerde betaalt de maandelijkse premie aan het CAK: CAK laat deze maandelijks inhouden door de werkgever of uitkeringsinstantie.
  • De onverzekerde moet zelf actie ondernemen om via een reguliere zorgverzekering verzekerd te worden.

Meer casussen

Meer weten over zorg voor onverzekerden?
Lees HIV Talks 10 – Wie gaat dat betalen?

De informatie in deze HIV Talks is bedoeld om u op weg te helpen in de regelgeving en vormt geen juridisch advies. Wet- en regelgeving kunnen veranderen en iedere zaak dient afzonderlijk beoordeeld te worden aan de hand van de omstandigheden van dat geval. 

NL-NON-02718 | augustus 2024